Navigáció

Promadur szintelen tűzvédő bevonat fára

Szintelen, vizes tűzvbédő bevonat beltéri fára
ÁR:
ÉRDEKLŐDJÖN!
Újdonság
Készleten: 1 db

A teherhordó faszerkezetek elemeinek (oszlopok, gerendák, födémek és falak) tűzállósági teljesítménye növelhető 17-30 percig, vagy azon túl isegy réteg PROMADUR®-bevonat alkalmazásával.

A védett elemek tűzállósági teljesítménye a fa anyagától, formájától, a faanyag különböző fajtáitól (tömör fűrészáru, fűrészelt, gyalult vagy lap, ragasztott rétegelt fa vagy fából készült szerkezet, rétegragasztott fából készült vagy mechanikai kötőelemekkel készített panelek), valamint az alkalmazott védőbevonat mennyiségétől és minőségétől függ.

A fenti tényezők függvényében a PROMADUR® megnöveli a fa elemek tűzvédelmi besorolását akár a rendkívül magas tűzállósági osztályokig (R 120 vagy még magasabb). PROMADUR® az épületek széles skálájában alkalmazható, mint például szállodák, éttermek, iskolák, középületek, múzeumok, könyvtárak, irodák és magánházak.

A PROMADUR® egykomponensű, vizes hígítású, oldószermentes, átlátszó, hő hatására habosodó (intumeszcens), faszerkezetek tűzvédelmére szolgáló bevonat. A PROMADUR® a reaktív tűzgátló festékek legújabb generációját képviseli: célja a fa és a szerkezeti faelemek tűzvédelmének biztosítása. Rendkívül áttetsző, így a fa anyagának természetes felülete látható marad, megőrizve a természetes faanyag esztétikus megjelenését. Tűz esetén a PROMADUR® olyan védő-szigetelő habot hoz létre, amely védi a fát a levegővel (oxigénnel) való érintkezéstől, csökkenti az éghetőséget és lassítja a tűzből a faanyagba történő energiaátadást (hőátadást), ezáltal növelve a tűzállósági teljesítményt.

 Igény esetén -az anyagot beépítjük- mert értünk hozzá! Vagy tanácsot adunk a beépítéshez.

Variáció:
vödör
Elérhetőség:
Rendelhető, azonnal, szállítási információ a vásárolni kívánt mennyiség ismeretében adható
Várható kiszállítás:
7-14 nap
Erre a gombra kattintva árajánlatot kérhet erre a termékre.
Segíthetünk?
Hozzáadás a kedvencekhez.

Termék leírás

PROMADUR®

 

 Általános ismertető A PROMADUR® egykomponensű, vizes hígítású, oldószermentes, átlátszó, hő hatására habosodó (intumeszcens), faszerkezetek tűzvédelmére szolgáló bevonat. A PROMADUR® a reaktív tűzgátló festékek legújabb generációját képviseli: célja a fa és a szerkezeti faelemek tűzvédelmének biztosítása.

Rendkívül áttetsző, így a fa anyagának természetes felülete látható marad, megőrizve a természetes faanyag esztétikus megjelenését. Tűz esetén a PROMADUR® olyan védő-szigetelő habot hoz létre, amely védi a fát a levegővel (oxigénnel) való érintkezéstől, csökkenti az éghetőséget és lassítja a tűzből a faanyagba történő energiaátadást (hőátadást), ezáltal növelve a tűzállósági teljesítményt. A PROMADUR® beltéri használatra készült. Normál körülmények között fedőfestés nem szükséges. A PROMADUR® Top Coat alkalmazása a páratartalommal szembeni ellenállás növelésére és a mechanikai tulajdonságok (pl. kopásállóság) javítására ajánlott.

A PROMADUR® alacsony illékony szervesanyag-tartalmának (Volatile Organic Compound, VOC) köszönhetően környezetbarát, formaldehid-mentes. Jelenleg nincs érvényes európai szabvány (a CEN / TC127 műszaki bizottságban) vagy EAD vagy ETAG (EOTA) a fatartók tűzállósági teljesítményének javítására használt reaktív tűzgátló bevonatok tartósságának meghatározására.

Egy akkreditált minősítő intézettel folytatott konzultációt követően a Promat s.r.o. elvégezte a PROMADUR® bevonati rendszer tesztjét az EAD 350402-00-1106 szerint; az „Arrhenia - 30°C” protokollnak megfelelő mesterséges gyorsított öregítés után legalább 33 éves tartósságot igazoltak a színárnyalat változása nélkül az alábbi körülmények között: legfeljebb 85% relatív páratartalom és 0°C feletti hőmérséklet (Z2 környezet - EAD 350402-00-1106).

Alkalmazási terület A teherhordó faszerkezetek elemeinek (oszlopok, gerendák, födémek és falak) tűzállósági teljesítménye növelhető PROMADUR®-bevonat alkalmazásával. A védett elemek tűzállósági teljesítménye a fa anyagától, formájától, a fa különböző fajtáitól (tömör fűrészáru, fűrészelt, gyalult vagy lap, ragasztott rétegelt fa vagy fából készült szerkezet, ragasztással vagy mechanikai kötőelemekkel készített panelek), valamint az alkalmazott védőbevonat mennyiségétől függ.

A fenti tényezők függvényében a PROMADUR® jelentősen javítja a faelemek tűzállósági teljesítményét; akár B R 120 vagy még magasabb tűzvédelmi teljesítmény biztosítható.

 A PROMADUR® alkalmazható a fafelületek gyúlékonyságának csökkentésére is. A 300 g/m2 PROMADUR® bevonattal védett fa tűzvédelmi osztálya MSZ EN 13501-1 szerint akár B-s1, d0 is lehet, amely az éghető anyagoknál elérhető legjobb teljesítmény. ≤ 100 g/m2 PROMADUR® Top Coat alkalmazása nem változtatja meg a tűzvédelmi osztályt.

Legfeljebb 150 g/m2 általános poliuretán fedőfestéket ≥ 470 g/m2 PROMADUR® bevonaton használva a védett faszerkezet tűzvédelmi osztályát C-s1, d0-ra igazolták. A PROMADUR® az épületek széles skálájában alkalmazható, mint például szállodák, éttermek, iskolák, középületek, múzeumok, könyvtárak, irodák és magánházak.

Teljesítmény Tűzvédelmi osztály Tömör fa, forgácslapok és építési célú rétegelt lemez (legalább 10 mm vastagsággal), még nagyon kis testsűrűség esetén is (minimum: 337 kg/m3) védhető a PROMADUR® és PROMADUR® Top Coat anyagokkal, biztosítva a tűzvédelmi teljesítményt. Tűzállósági teljesítmény A védett faanyagok tűzállósági teljesítményét az MSZ EN 13381-7 szerint végzett tűzállósági tesztekből kapott tf →t ch (szenesedés kezdete), valamint kβ (szenesedési sebesség aránya) értékek és az ezekből számított elszenesedett kéregvastagság alapján kell kiszámítani az Eurocode 1995-1-2 követelményeinek megfelelően. Továbbiinformációkért lásd a “Hogyan számítható a tűzvédett, fából készült teherhordó szerkezeti elem tűzállósági teljesítménye” c. fejezetet. A PROMADUR® olyan védő bevonat, amely fokozza a teherhordó szerkezetek tűzállóságát. Ennek mértékét konkrét tűzállósági vizsgálatokkal és azokból származó értékelésekkel kell kiértékelni az MSZ EN 13381-7 szerint. MEGJEGYZÉS: Bármely fa szerkezeti elem tűzállósági teljesítménye mindig a tűzgátló védelem nélküli elem eredeti teljesítményének és a védőanyag tűzvédelemhez való hozzájárulásának kombinációja, amint azt az EC 1995-1-2 előírja.

A PROMADUR® bevonattal védett fa szerkezeti elemek elérhetik az R 120 vagy e feletti tűzállósági teljesítményt. További információkért és tájékoztatásért lépjen kapcsolatba a Promat helyi műszaki szakértőivel. Hogyan számítható a tűzvédett, fából készült teherhordó szerkezeti elem tűzállósági teljesítménye Az Eurocode 5 (EC 1995-1-2) leírja a tűzgátló védelemmel ellátott felületű szerkezeti faanyagok tűzállóságának kiszámítására szolgáló eljárásokat. Az Eurocode 5 eljárása a megadott időtartamokat különböző időközökre osztja el, különböző beégési sebességértékekkel, attól függően, hogy a védőanyag milyen hatással van a beégési sebesség értékére. Egy védett elem tűzállóságának kiszámításához bizonyos paramétereket ismerni kell.

A legfontosabb paraméterek az alábbiak: • elszenesedett mélység: a faanyag eredeti felületétől a beégési vonalig számított távolság • meghibásodási idő (tf ): a tűzvédelmi rendszer meghibásodásának időpontja, okozza azt akár jelentős területleválás, akár hirtelen bekövetkező jelentős hőmérsékletemelkedés a kezelt fafelületen • a szenesedés kezdete (tch): a faelem felületén történő szenesedés kezdetének időpontja • a szenesedési sebesség (β): egy faelem beégési sebessége az ISO 834 szerinti tűzkitettség esetéβo mm/perc Egydimenziós szenesedési sebességérték az MSZ EN 1995-1-2 szerint.

 βn mm/perc Spekulatív szenesedési sebességérték az MSZ EN 1995-1-2 szerint (kétdimenziós – két vagy több oldal van a tűznek kitéve). β2 vagy β” mm/perc A szenesedési sebesség mértéke a tűzvédelmi rendszer mögött az MSZ EN 1995-1-2 szerint. kβ A szenesedési sebesség aránya = egydimenziós esetben β”/ βo, spekulatív esetben β”/ βn . A tűzvédő termékekkel védett felületeken figyelembe kell venni az alábbiakat: • a szenesedés kezdete tch időpontig késleltetett; • a szenesedés bekövetkezhet a tűzvédelmi rendszer tönkremenetele előtt, de egészen a tűzvédelem tf meghibásodási idejéig alacsonyabb értéken, mint a kezeletlen fa beégési sebességértékei (az EC 1995-1-2-ben megadott értékek); • a tűzvédelem tf meghibásodási idejét követően a beégési sebesség értéke mindaddig növekszik, amíg az elszenesedett mélység vagy egyenlő az ugyanazon – tűzvédelem nélküli– elem beégési mélységével vagy 25 mm-rel, attól függően, melyik a kisebb; • ebben a végső szakaszban a szenesedési sebesség visszaáll az eredetileg nem védett faelem értékére (βo, ha egydimenziós, mint födém vagy fal, illetve βn, ha kétdimenziós, mint gerendák vagy pillérek). A fenti paraméterek meghatározására szolgáló vizsgálati módszerek az MSZ EN 13381-7 szabványban találhatók. (Szerkezetek tűzállóságához való hozzájárulás meghatározásának vizsgálati módszerei – 7. rész: Járulékos tűzvédelem faszerkezetekhez

 

 

Általános felhasználási javaslatok A PROMADUR® műszaki bevonat. Körültekintő használatát kizárólag szakemberek részére ajánljuk. A PROMADUR® felületre való felvitele általában ecsettel vagy hengerrel (rövidszőrű gyapjúhenger) vagy -igen nagy felületek esetében- airless festékszóró berendezéssel történik (javasolt szórófej-méret: 0,015”).

 A terméket használat előtt fel kell keverni. Ezt követően azonnali felhasználásra kész, legfeljebb 3% vízzel hígítható. A szerszámokat a munka befejezése után meleg vízzel azonnal el kell mosni. Felhasználási és száradási feltételek: • +6°C feletti hőmérséklet, 80% alatti relatív páratartalom • a védett faanyagok nedvességtartalma 15% alatt A megfelelő tapadás érdekében mindig ellenőrizze a felületet: a felületnek szennyeződés-, por-, zsír-, viasz-, penész-, olaj-, ragasztó- és bármely más, a tapadást esetlegesen befolyásoló anyagtól mentesnek kell lennie. Ismeretlen faalapanyag[1]összetevők esetén javasolt először egy kis területet kísérleti jelleggel kezelni. A PROMADUR® bevonatnak a fedőfestés előtt teljesen meg kell száradnia.

 MEGJEGYZÉS: Egyes nyersanyagok fizikai tulajdonságai, a felvitt vastag réteg és a különböző hordozók morfológiája miatt, néhány ritka esetben előfordulhatnak kisebb problémák a termék végső megjelenésében. Ezek lehetnek kis cseppek, fehér tükröződések, szabálytalan mintázatok vagy hasonlók. A PROMADUR® nagy teljesítményű, rendkívül átlátszó műszaki termék, de nem olyan termék, a melytisztán esztétikai célokat szolgál.

Magyarországi forgalmazó: Tűzvédelmi Centrum.  2225 Üllő, Pesti u 198 tel: 061-295-00-00

                               [email protected]

                               www.tuzvedo.eu